Varenie

Marhuľový koláč z kvásku

Čas varenia/pečenia: 30 minút

Počet porcií: 1 menší plech

Suroviny:

1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
1 hrnček vlažného mlieka
1 PL materského kvásku
1 hrnček jačmennej múky
½ hrnčeka trstinového cukru
1 vajce
½ hrnčeka oleja
1 pohár zaváraných marhúľ
100g pohánkovej múky
2 plné hrste celého maku
80g trstinového cukru
90g studeného masla
ovsené otruby- na vysypanie plechu
štipku soli

Postup:

Hrnček špaldovej celozrnnej múky spojíme s hrnčekom vlažného mlieka a materským kváskom. Zmes prekryjeme fóliou alebo sáčikom a necháme na linke naštartovať. Potrebujeme vidieť aspoň pár bubliniek, čo závisí od kondície kvásku a okolitej teploty. Je to však 1- 3 hodiny.

Následne pridáme jačmennú múku, vajce, olej a štipku soli. Dobre premiešame. Vznikne nám kompaktná hmota bez hrudiek. Cesto necháme postáť prikryté na linke aspoň hodinu, aby sme uvideli bublinku.

Menší plech vymastíme a vysypeme otrubami. Cesto premiestnime do plechu a urovnáme. Do cesta dávame marhule prekrojené polovice, hustotu volíme podľa množstva marhúľ a našej chuti. Na povrch cesta si pripravíme mrveničku z masla, cukru, maku a pohánkovej múky. Najlepšie rukami zapracuvávame studené maslo. Pracujeme systematicky. Chceme konzistenciu mokrejšieho piesku. Takúto mrveničku rovnomerne navrstvíme na koláč. Zapneme rúru na 200´C. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 30 minút.

Po vychladnutí nakrájame a už len - dobrú chuť!

www.chutodnaty.sk